Reserveer een tafel

Meer en vaart 175, 1068 LA, Amsterdam

020 218 2128

Soepen

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Dessert

Chef Ulaş Tekerkaya

Geboren in Çat, Bozkır, Konya, Turkije, begon Chef Ulaş Tekerkaya zijn culinaire carrière in 1989. Na verschillende functies in de hotelsector, specialiseerde hij zich in voedsel- en drankservices en behaalde hij meesterschap- en leermeestercertificaten. In 1999 diende hij als kok bij het Hoofdkwartier van het FOB-korps van de VN in Konya.

Geïnspireerd door een militaire commandant, onderzocht hij de Seltsjoekse en Mevlevi keuken en opende hij het eerste restaurant ter wereld dat deze keuken aanbiedt in Konya. Na uitgebreid onderzoek en het proeven van gerechten door vele mensen, verliet hij zijn positie na twaalf jaar om zich volledig te wijden aan zijn passie.

 

Als manager en chef-kok van restaurant “Somatçı Fihi Ma Fih” is hij ook jurylid van de World Association of Chefs Societies (WACS) en gastacademicus aan de Selçuk Universiteit. Zijn boeken over de Seltsjoekse en Mevlevi keuken en de culinaire cultuur van Çatalhöyük en Boncuklu Höyük werden bekroond met de Internationale Gourmand World Cookbook Awards 2022.

Sinds november 2022 zet hij zijn werk voort in Nederland bij Somatcı Amsterdam, waar hij gasten verwelkomt met een rijke culinaire ervaring.

Executive Chef

Somatçı Nedir

Wat is een Somatçı (tafeldekker)

De tiende van de 18 taken binnen de Mevlana leer is het dekken en afruimen van de tafel door een draaiende derwiesj.

Somatçı Nedir
 FiHi Ma Fih

FiHi Ma Fih

Wat erin zit, is de kern der kernen. Dit is tevens de titel van een van de werken van de heilige Mevlana.

 FiHi Ma Fih
Mevlevi Somatı

Mevlevi maal

Dit is een eetritueel in overeenstemming met de tafelmanieren en -moraal van de derwiesjen.

Mevlevi Somatı
Mevlevi Somatı
SOMATCI

De eerste en enige 10-duizend jarige keukencultuur ter wereld

De eerste en enige 10-duizend jarige keukencultuur ter wereld
De plaats waar unieke smaken zijn ontstaan

‘Een volwassen held die spreekt, heeft veel weg van een man die een tafel dekt; je vindt allerlei maaltijden aan zijn tafel’. Mesnevi 3. Pagina 222. Vers 1896.

 

Konya, waar beschavingen zijn gehuisvest en die als hoofdstad heeft gediend, heeft een rijke eetcultuur. Linzen, tarwe etc. die de sporen dragen uit Çatalhüyük; filodeeg, halva etc. uit Klein-Azië; tutmaç soep, zerde rijsttoetje etc. van de Seltsjoeken; sekanjabin azijndrankje, en harissa uit de Mevlana keuken, vormen de belangrijkste fundamenten van de Mevlevi keuken.

De chef-kok van de heilige Mevlana, genaamd de heilige Ateşbaz-ı Veli (wat ‘iemand die met vuur speelt’ betekent) heeft samen met de Mevlevi keuken in Konya het teamwerk in de keuken gestart, wat kan worden beschouwd als een primeur in de Turkse keuken.

Hij is de eerste chef ter wereld voor wie na zijn overlijden een mausoleum is gebouwd met stenen in de kleur van vuur. Dit toont tevens het belang van de keuken en een chef aan in de 13e eeuw in Konya’ In een groot cultureel centrum als Konya, met de inspiratie die we hebben opgedaan van de heilige Mevlana, zijn wij verheugd om met ons restaurant genaamd Somatçı Fih-i Ma Fih, wat kan worden vertaald als "Tafel” en "Alles zit erin”, onze eetcultuur die we in het jaar 2011 hebben gevestigd, te presenteren aan een nog breder publiek in Nederland, na Konya. De bekende sporen uit Çatalhüyük, Anatolië, Kleine-Azië, de Seltsjoekse periode, de Mevlevi keuken, de Ottomaanse keuken, de Konya keuken maar ook gloednieuwe smaken die voortkomen uit onze eigen culinaire training door de jaren heen zijn te vinden op ons menu. Wij zullen echter proberen de gerechten met een andere en nieuwe twist aan u te presenteren. Wij zorgen voor de bereiding, het oordeel is aan u, en de overvloed aan de grote Schepper.

Eet smakelijk, gewaardeerde gast …

BADEM HELVASI

BADEM HELVASI

“KİM SAYGI SAYARSA, SAYGI GÖRÜR; KİM ŞEKER GETİRİRSE, BADEM HELVASI YER.” HZ. MEVLÂNA

SİRKENCÜBİN

SİRKENCÜBİN

“KAHIR SİRKEDİR, LÜTUF DA BALA BENZER; SİRKENCÜBİNİN TEMELİ, BU İKİSİDİR.” HZ. MEVLÂNA

Van de eerbiedwaardige keuken

een culinair ritueel van 10.000 jaar

Quote

Allah zij geprezen, Allah zij gedankt, zij van goede aard, moge Allah jullie in overvloed geven, moge het licht, de gedachten van Mevlana, de mystiek van Ateşbâz-ı Velî, de voortreffelijkheid van de heilige Ali, de hulp van Mohammed zijn met hen die de maaltijd nuttigen, o Allah, o Allah. . .


nl_NL